R. KALIŇÁK: Podnikatelia budú znášať nevýhody za to, že obchodujú so štátom

25.08.2012 Bratislava

Bratislava 25. augusta (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR chce v rámci novely zákona o verejnom obstarávaní zaviesť niekoľko zmien, ktoré majú znevýhodniť víťazov tendrov. Podľa šéfa rezortu Roberta Kaliňáka (Smer-SD) je totiž štát relatívne veľmi slušným zákazníkom, ktorý platí na čas. "Preto si myslíme, že by mali byť podnikatelia v niektorých veciach v určitej nevýhode vo vzťahu k štátu z pohľadu toho, že my sme iný partner ako ich bežní odberatelia na trhu," povedal na tohtotýždňovom stretnutí s novinármi Kaliňák.

Jednou z nevýhod pre dodávateľov štátu má byť zákaz zmluvných dodatkov, ktoré navyšujú cenu. V prípade, že u dodávateľa vznikne objektívny dôvod na to, aby bola cena kontraktu zvýšená, jediný spôsob, ako to dosiahnuť, bude pre podnikateľa určovacia žaloba na súde. To však celý proces predĺži. "Žiadame podnikateľa, aby si dobre rozmyslel, keď ide do súťaže so štátom, s akou cenou do nej príde," upozornil Kaliňák.

Druhou zmenou, ktorá má zvýhodniť štát na úkor jeho dodávateľov, je takzvaný negatívny floating. Ten má platiť pre rámcové zmluvy na niekoľko rokov a štátu má zaručiť, že ak nejakému tovaru v tomto období klesne trhová cena, dodávateľ to zohľadní vo svojej cene pre štát. Ak sa stane opačný prípad a cena narastie, spoločnosť bude musieť tovar dodávať za pôvodnú vysúťaženú cenu. "Cena sa môže už iba znižovať. To je to riziko, ktoré má podnikateľ," vysvetlil minister.

Okrem spomínaných zmien chce Kaliňák zaviesť do verejného obstarávania množstvo ďalších nových ustanovení. Navrhuje napríklad zrušiť rokovacie konanie bez zverejnenia či zaviesť posudzovanie ceny zákazky nielen na základe ceny tovarov, ale aj servisu a náhradných dielov. Nákupy v nízkych hodnotách by mali byť realizované cez elektronické trhovisko. Novela zákona takisto navrhuje zaviesť takzvané strategické zákazky.
 

Vyberte región